Itälehdon tilalla nopeus on valttia
Marko Itälehto kasvoi maatilalla, joka oli erikoistunut sikatalouteen. Itse hän kuitenkin loppujen lopuksi suuntautui broilerien kasvattamiseen, jota Itälehdon tilalla on tehty vuodesta 2005. Markon vanhemmat ovat tilalla apuna, ja kyllähän isossa tilassa riittääkin töitä yllin kyllin. Ulkopuolista työvoimaa Itälehdolla on yksi henkilö.
Itälehdon Tila Oy:llä pääasialliset toiminnat ovat broilerien kasvatus ja viljan viljely. Toiminta on todella laajaa, sillä yhteensä n. 90 000 broileria pidetään kolmessa suuressa hallissa. Tila toimittaa kanoja Atrialle. Markon nuorempi veli isännöi veljesten kotitilaa, jolla puolestaan keskitytään sikojen kasvattamiseen.
Kun vuonna 2005 Itälehdon tilalla suuntauduttiin broilerien kasvatukseen, samalla tuli tarve tilan ensimmäiselle kurottajalle: – Kävin Pirkkalan Matekolla katsomassa konetta, ja käteltiin kaupat valmiiksi. Tämä sama yksilö palvelee tilalla edelleen, ja mittarissa on 9 000 käyttötuntia. Kone on ollut todella kestävä, sillä siitä on vaihdettu vain polttoainepumppu. Meidän hommiin se kone voisi olla isompikin, mutta kyllä silläkin pärjää.
Tämän vuoden tammikuussa Isolehdon tilalle hankittiin pykälää suurempi kurottaja JCB 525-60 SV, joka ulottuu korkeammalle ja on voimakkaampi. Itälehto kiittelee uutta konetta: – Kyllä vanhaan verrattuna kone on todella paljon edistyneempi. Kurottajat ovat meidän töissämme tärkeässä roolissa, ja edellinen kone jätettiinkin sen vuoksi käyttöön, kun sekin nopeuttaa halleissa tehtävää työtä. Kun trukkipiikeillä nostetaan kontteja autoon, pitää homman sujua nopeasti. JCB:n koneilla se sujuu näppärästi, ja hydrauliikka on todella tarkka.
Uuden koneen kauppa tapahtui todella nopeasti: – En ole ikinä noin nopeita kauppoja tehnyt. Hain naapuriliikkeestä varaosia, ja samalla älysin, että eipä ole tullut Matekon kanssa asioitua pitkään aikaan. Soitin Markolle (Ristiluoma), että meneekö ylitöiksi, kun nyt olisi kaupanteko mielessä. Marko sanoi, että kyllä meillä kauppaa tehdään koska vaan. Kaikki oli sovittu varusteita myöten seuraavaan aamuun mennessä. Samalla otettiin toki huoltosopimus koneeseen sekä joitakin lisävarusteita, joita kilpailijan edustaja ei osannut edes neuvoa.
Maataloudessa on nykyisestä maailmantilanteesta johtuvia haasteita, joista vähäisin ei ole hintojen voimakas vaihtelu. – Etenkin energian hinnan nousu haittaa maataloutta pahasti, Isolehto kertoo omasta kokemuksesta. Esimerkiksi teurastamot eivät ole pystyneet nostamaan hintoja kulujen mukaisiksi. Eli tarkkana tässä pitää olla, mutta luottavaisin mielin pitää suhtautua tulevaisuuteen.
Itälehdot ovat harrastaneet kyntökilpailuja, joissa määrätyssä ajassa pitää kyntää tietynkokoinen ala, minkä jälkeen suoritus arvostellaan useilla eri kriteereillä. Markon isä Raimo oli jo vuonna 1987 Iowassa kilpailemassa kyntämisen MM-kisoissa. Myös Marko kilpaili 1990-luvulla useaan otteeseen MM-kisoissa, joista paras sijoitus oli kuudes tila. Kyntämässä on käyty Uudessa Seelannissa asti, ja Isolehtojen mukaan se olikin pitkä reissu. Pikkuveli Jarmo on puolestaan ollut parhaimmillaan kolmas nurmenkynnön MM-kisoissa, joten perheessä on ammattitaitoa vaikka muille jakaa.